Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Gå til forsiden
Artcars top Kundeservice kontakt os Trustpilot anmeldelser
Dankort betaling MobilePay betaling Visa / Visa Electron betaling Mastercard betaling Maestro betaling Viabill betaling
Vareantal 0 Varer
Varebeløb 0,00 Dkk
Gå til varekurv >>  
FORSIDE       ALUFÆLGE       DÆK       DÆK TIL BILMODEL        SÆNKNINGSSÆT       STÅLFÆLGE       TILBEHØR       SHOWROOM       INFO SIDER       KUNDECENTER       KONTAKT
Information og Support
  - Velkommen
  - Generel Info
  - Forstå EU-mærkatet
  - Find de rigtige dæk
  - Find de rigtige alufælge
  - Dækstørrelse Guide
  - Kør Sikkert om Vinteren
  - Regler for vinterdæk Europa
  - Ny Regler for Vinterdæk i 2024
  - Sommerdæk
  - Vinterdæk
  - Helårsdæk
  - Er helårsdæk gode nok ?
  - Forskel Sommerdæk / Vinterdæk
  - De 3 dæktyper
  - UHP Dæk
  - Sommerdæk Hvornår?
  - Vinterdæk Hvornår ?
  - Hvordan skifter man hjul?
  - Hvilke fælge passer til min bil ?
  - Alufælge til varevogn
  - Alufælge til Elbiler
  - Dæk til Tesla og Elbiler
  - Loadindex Oversigt
  - Indpresningsdybde
  - Centreringsringe
  - Dæktryk
  - Dæk mønsterdybde
  - Pas på dine dæk!
  - Dæk med fælgbeskyttelse
  - Alder på dæk
  - Brug af momentnøgle
  - TPMS Ventiler & Sensorer
  - Krydsmål / Hulafstand
  - Sænkning og Sænkningssæt
  - Rengøring af alufæge
  - Historien bag alufælge
Dæk og Alufælge
  - Barum Dæk
  - Bridgestone dæk
  - Continental dæk
  - Dunlop Dæk
  - Falken dæk
  - Goodride Dæk
  - Goodyear dæk
  - Hankook Dæk
  - Michelin dæk
  - Nexen Dæk
  - Nokian Dæk
  - Pirelli dæk
  - Semperit Dæk
  - Sumitomo dæk
  - TracMax Dæk
  - Triangle Dæk
  - Windforce Dæk
  - ALUTEC alufælge
  - ATS alufælge
  - Borbet Alufælge
  - CMS alufælge
  - GMP Wheels
  - Performance Wheels
  - Platin Wheels Alufælge
  - RIAL alufælge
  - Ronal alufælge
  - Speedline Corse Alufælge
Produkter
  - Billige Alufælge med Dæk
  - Billige Stålfælge med vinterdæk
  - Billigste dæk - ikke de dårligste
  - Continental TS 860 Vinterdæk
  - Continental WinterContact TS 870
  - Falken Azenis FK510
  - Falken Azenis FK520
  - Falken Azenis RS820
  - Falken HS01 Vinterdæk
  - Falken HS02 Vinterdæk
  - Falken HS02 Pro Vinterdæk
  - Vinterdæk med fælge
  - Vinterdæk med stålfælge
  - Sumitomo er det samme som Falken
  - Sommerdæk Test 2021
  - Vinterdæk test 2020
  - Vinterdæk test 2021
  - Køb TPMS ventiler billigt
  - Vinterdæk 2024
Img : Forstår EU-mærkatet

Forstå EU-mærkatet med dækstøj, forbrug og vådgreb

EU-mærkatet på dæk hjælper forbrugere med at vælge mere sikre og miljøvenlige dæk. Mærket viser tre vigtige oplysninger: brændstofforbrug, vådgreb ( vejgreb i vådt føre ) og dækstøj.

Brændstofforbrug angives med bogstaver fra A (mest effektivt) til E. Vådgreb viser dækkets evne til at bremse på våde veje – også fra A til E. Støjniveauet udenfor bilen vises med sorte lydbølger og decibeltal. Én sort bølge betyder lav støj, mens tre bølger viser, at dækket støjer mere end EU’s grænseværdi. Ved at forstå mærkningen kan du vælge dæk, der er både sikre, støjsvage og brændstofbesparende – til gavn for både dig og miljøet.

Forstår EU-mærkatet 2

Brændstof forbrug og hvad bogstaverne A - E står for.

En reduceret rullemodstand sparer brændstof og mindsker CO₂-udledningen. En forbedring med én klasse betyder, ved et gennemsnitsforbrug på 6,6 l/100 km, en brændstofbesparelse på 0,1 til 0,15 l/100 km.

Med et køretøj, der er udstyret med dæk i klasse A, kan man derfor spare op til 1200 - 1500 kr. sammenlignet med et køretøj med dæk i klasse E – over en strækning på 30.000 km. Her er der naturligvis også forskel på om det er en benzin, diesel eller elbil du kører. Det kommer også delvist an på årsiden og hastighed man kører ved. Besparelsen er dermed "I bedste tilfælde". 

I en almindelig hverdag, hvor man sjældent kører ens hver dag. Kan du spare en 50 - 100 kr pr måned, ved at vælge et A mærket dæk frem for E. Forskellen mellem et A og B mærket dæk er derfor langt mindre. Her sparer du fra 10 - 30 kr om måneden. 

Besparelsen skal tages med et gram salt!

Kigger man på besparelsen i kroner / øre, så ser den ikke voldsom ud. Det er dog, i det store hele, altid godt at spare brændstof, ikke mindst for miljøet. Det er noget man skal kigge på som en bonus når man vælger dæk. Det at et dæk har et bedre forbrug er nemlig ikke altid noget der koster ekstra. Kan du vælge mellem 2 dæk til samme pris, så vælg den model med bedste værdi. Er prisen meget højere på et dæk med bedre værdi, det er ikke sikkert du ved køb af 4 dæk sparer det helt store. 

Forstår EU-mærkatet 3

Bremselængde i vådt føre på EU-mærkning af dæk – hvad betyder A til E?

EU-mærkningen for dæk viser dækkets ydeevne under forskellige forhold – herunder vådgreb, som direkte påvirker bremselængden på våde veje. Vådgrebet vurderes på en skala fra A til E, hvor A står for det bedste vejgreb og den korteste bremselængde, mens E angiver det dårligste greb og dermed længere bremselængde.

Forskellen mellem hvert trin i skalaen svarer typisk til en bremselængde på 3 til 6 meter, når bilen kører 80 km/t på våd vej. Det betyder, at forskellen mellem et dæk i klasse A og et i klasse E kan være op til 18 meter – næsten fire billængder. Det kan være forskellen mellem at undgå en ulykke og at køre op i bilen foran.

Når du vælger dæk, har vådgrebet altså stor betydning for din sikkerhed – især i regnvejr eller under nødbremsning. Et dæk i høj klasse kan hjælpe dig med at stoppe hurtigere og mere sikkert.

Bremselængden i det daglige!

Når man vænner sig til at køre med de dæk man har på, oplever man ikke altid stor forskel på mærkningerne. Det er fordi de mærkninger, der er angivet ikke er for en langsom kontrolleret opbremsning.

Forskellen er tiltænkt en nødopbremsning, hvor bremsen trædes helt i bund. Det er her at et dæk med mærkning A kan redde liv, frem for et dæk med mærkning E. Dækket sørger her for at bilen kommer til komplet standsning med op til flere billængder.

Der er selvfølgelig også forskel på om du kører på en let våd vej eller en vej med akvaplaning. Frem for alt skal man du uanset hvad, prøve at bestræbe sig på, at købe det dæk med bedste mærkning. 

Husk også at jo mere slidt dit dæk er, jo mindre lever dækket op til den værdi det har på mærkningen. Dæk der har under 3 mm mønster, bør man skifte ud med nye. 

Læs her også om hvor meget vejgreb du har i forhold til mønster dybde - TRYK HER.

Forstår EU-mærkatet 4

Dækstøj og EU-mærkningen – forstå betydningen af A til C (de 3 lydbølger)

Dækstøj på EU-mærkatet angiver, hvor meget støj dækket afgiver til omgivelserne – altså den udvendige rullestøj, målt i decibel (dB). Støjniveauet vurderes i tre klasser: A, B og C, hvor A er mest støjsvag og C er mest støjende. Dette vises også med 1, 2 eller 3 sorte lydbølger på mærkatet:

  • A (1 bølge): Dækket er støjsvagt og ligger mindst 3 dB under EU’s grænseværdi.
  • B (2 bølger): Dækket overholder EU’s grænseværdi.
  • C (3 bølger): Dækket overstiger grænseværdien og må ikke markedsføres i EU efter 2016.

Selvom 3 decibel måske ikke lyder af meget, svarer en forskel på 3 dB til en fordobling af støjniveauet opfattet af det menneskelige øre. Derfor gør valget af et A-mærket dæk en mærkbar forskel – både for dig selv og for støjniveauet i trafikken. Der skal dertil dog siges at en fordobling af dæk støj fra f.eks. 68 dB til 71 dB ikke er nær så markant som en forskel på f.eks. 100 dB - 103 dB. Lydstyrke er eksponentiel voksende, hvilket betyder fordobling bliver kraftigere og kraftigere jo højere du kommer op. 

Hvad betyder dækkets dækstøj for dig inde i bilen ?

Langt de fleste moderne biler er utrolig godt lydisoleret. Det betyder også at du ikke hører meget motorstøj, dækstøj eller vindstøj i kabinen mere. Derfor er det nok mere sandsynligt at du ikke kan høre forskel på dæk der ligger fra 67 - 72 dB. Hvis du kan, kan det også være det pågældende dæk der skaber støj. Der er tilfælde hvor et bestemt dæk, med et bestemt mønster i en bestemt størrelser skaber resonans i en bestemt type bil. Chancen for at det sker er meget lille, men vi har oplevet problemet. Så det kan være flere faktorer der spiller ind. 

Overordnet kan du altid gå efter et dæk med A eller B og regne med at det er så støjsvagt at du næsten ikke hører det. 

Igen skal der også bemærkes at jo ældre og mere slidt dit dæk bliver, jo mere vil det larme. Et dæk der er nede på 3-4 mm mønsterdybde, vil larme mere end det gjorde da det var nyt. 

Forstår EU-mærkatet 5

De resterende tegn på mærkatet - hvad betyder de ?

Der er et par tegn mere på mærkatet man lige skal være opmærksom på. Nogle af dem gælder dog kun for vinterdæk. Dem der her tænkes på er dem du finder i den lilla firkant på billedet. 

Snegreb ( bjerget med et snefnug inde i bjerget )

Hvis dækmærkatet har et snefnug-symbol (også kaldet 3PMSF-symbolet, Three Peak Mountain Snowflake), betyder det, at dækket er testet og godkendt til vinterkørsel i sne. Det opfylder specifikke EU-krav til trækkraft og bremseevne på snedækkede veje. Dette symbol sikrer, at dækket yder væsentligt bedre end almindelige sommer- eller helårsdæk under kolde og snefulde forhold. Dæk med snefnug-symbolet må officielt betegnes som vinterdæk i mange europæiske lande, hvor vinterdæk er påkrævet.

Isgreb ( trekant med et bjerg inde i trekanten )

Isgreb-symbolet viser, at dækket også er egnet til kørsel på isglatte veje og har gennemgået test, der dokumenterer dets grip og bremseevne på is. Denne mærkning er især relevant i lande med ekstreme vinterforhold, som Finland, Sverige og Norge. Det anvendes primært til nordiske vinterdæk, der er udviklet til kørsel på is og i meget lave temperaturer, og symboliserer det højeste niveau af vinteregenskaber et dæk kan have.

QR kode koden oppe i hjørnet

Oppe i højre hjørne af mærkatet er der en QR kode ( I den oragnge firkat på billedet ). Denne kan du scanne med dit kamera på din smartphone. Det fører så til et link omkring det pågældende dæk, hvor du på din telefon kan læse om dækkets mærkninger og værdier. 

Det kan være med til, at du nemmere kan læse hvad dækket har af værdier. 

 
Reklamer
artcars.dk
 
Alufælge mærker:
Alutec
ATS
Borbet
Brock
CMS
GMP
Platin
Rial
Ronal
Dæk mærker:
Bridgestone
Continental
Dunlop
Falken
Goodyear
Michelin
Pirelli
Sumitomo
Kundecenter:
Handelsbetingelser
Information og viden
Dæk Anbefaler
Dækberegner
Tracking og Ordrestatus
Retur og Reklamation
Betal med Viabill
Kontakt
Nyhedsbrev
Sitemaps
Modeller til Alufælge
Stålfælge oversigt
Sænkningssæt udvalg
Biloversigt

Modtag vores nyhedsbrev med Tips, Nyheder & Tilbud

Alutec Alufælge ATS Alufælge Borbet Alufælge Brock Alufælge CMS alufælge GMP alufælge Platin alufælge Rial Alufælge Ronal Alufælge

 

webshop mærket   ArtCars på Youtube ArtCars på Instagram ArtCars på LinkedIN ArtCars på Facebook ArtCars på Tik Tok
© Copyright ArtCars.dk. Alle billeder og tekster på websitet er copyright beskyttet og al kopiering uden særlig tilladelse er forbudt. Kopiering og affotografering af websiden med salg for øje er forbudt iflg. ophavsretsloven § 1 og 2. Vedkommende der overtræder dette vil iflg. § 38 blive afkrævet vederlag og retsforfulgt. Powered by Intelitech Web.
betal med Dankort betal med MobilePay betal med VISA betal med Mastercard betal med Maestro betal med Viabill betal med Bankoverførsel betal med JCB